שושנה חן,מדור יזמות
היא עלתה לארץ לבדה מאוזבקיסטן בגיל 17 והתפרנסה מניקוי בתים. אז איך הפכה תוך שנים מעטות, יוליה גל, לבעלים של אימפריית הפדיקור-מניקור המובילה בישראל, שמגלגלת 12 מיליון שקל בשנה?
ספק אם יוליה גל האמינה ביום שבו נחתה בארץ לבדה בגיל 17, שהיא תעמוד בראש אימפריית הציפורניים המובילה בישראל ושתגלגל מחזורים של מיליוני שקלים. "ברחתי מאוזבקיסטן ברגע שיכולתי להוציא דרכון. לא רציתי לחיות שם את החיים של נערה ואישה יהודיה, הרגשתי מחנק במדינה מוסלמית בסביבה ששומרת על הבנות בקשיחות". היא אומרת. "הגעתי לארץ לבד כתיירת, כשנחתתי התקשרתי לאימא ואמרתי לה: אל תדאגי אני
בישראל", אבל למרות שיש לי משפחה גדולה בארץ, לא רציתי ולא יכולתי לפנות אליהם כי הבריחה שלי הפכה אותי לסוג של כתם על המשפחה".
אז איך הסתדרת?
"עשיתי הכל בכוחות עצמי והתחלתי לנקות בתים. לימדו אותנו בבית שאף אחד לא מת מעבודה קשה".
מוכרת את הרעיון לחו"ל
אחרי שבילתה את השנה הראשונה בארץ בעבודת משק בית, במהלכה חסכה ללימודי כלכלה 7.000 שקל (הקורסים שהיא מציעה כיום עולים יותר,אגב), נגנב כספה ויוליה התגלגלה לקורס מסובסד של מניקור-פדיקור, שנפתח עבור מיעוטי יכולת. כשנה עבדה בפרך במקצוע החדש וחסכה כסף ללימודי כלכלה, אבל פוטרה מכל מקום עבודה. " הייתי צעירה עם מלא אמביציה ותמיד חשבתי שאני יודעת יותר טוב" היא צוחקת.
את האמביציה שלה גילתה, אגב, בגיל מאוד צעיר, עת הצליחה להרוויח כסף כשהייתה בת 9 מהריגת זבובים.
" גדלתי בעיר שבעיניים ישראליות של היום תחשב לכפר. בניגוד לחברותיי לכיתה, הוריי מעולם לא הסכימו לתת לי כסף לבזבוזים והייתי צריכה למצוא דרכים להרוויח כסף. היות וסבלנו מבעיה קשה של זבובים, החלטתי שאני אתפרנס מהריגת זבובים. אבא שלי היה מגיע בכל יום מהעבודה ורדף אחרי הזבובים, הצעתי לו הסדר תשלומים גרוש על כל פגר זבוב שאביא לו". לצורך הגדלת הפדיון יבאה גל גם פגרי זבובים מבית סבתה. הכסף נועד למימון סנדוויצ'ים לבית הספר.
בארץ, המהפך התרחש כשלאחר מספר חודשי עבודה אצל שוקי זיקרי החליטה גל שהגיע הזמן לצאת לעצמאות. "רציתי להיות שונה, עד אז הטיפול במניקור ופדיקור התנהל בדרך כלל בפינה של מספרה, והשירות ניתן מבוקר עד שש בערב". יוליה התעקשה על נקודה ייעודית, אם כי זעירה- 7 מ"ר ברחוב ירמיהו בתל אביב-שבה פועלים עד היום שניים מסניפיה, ועל שעות פתיחה של 12 בצהריים עד חצות בלילה. שעות הפתיחה הליליות משכו לקוחות. מהר מאוד מצאה את עצמה עוברת לנקודה גדולה יותר, והשאר הסטוריה. כיום גל, 31, נשואה ואם לשניים, היא הבעלים של רשת "יוליה" שמגלגלת 12 מיליוני שקלים בשנה. הרשת מונה חמישה סניפים והשישי בדרך (ארבעה בתל אביב,אחד נפתח בימים אלה ברעננה, כולל קומה שניה ייעודית "לקהל דתי, רק נשים" ובפברואר יקום סניף בירושלים). במקביל, יוליה נמצאת במו"מ מתקדם לייצוא המכונים שלה לחו"ל באמצעות זכיינים.
אבל רגע לפני הפריצה לחו"ל, גל עושה עוד צעד אחד קדימה ופותחת אקדמיה בה ילמדו את תורת המניקור-והפדיקור. אחת המורות בבית הספר החדש,אגב, היא אמה של גל, אסתק אהרונוב שעלתה בעקבות בתה לארץ והפכה לסוג של גורו בהסרת שיער וסידור גבות באמצעות טכניקה שהביאה מאוזבקיסטן. "לרגע" אומרת יוליה, "אני לא שוכחת מאיפה באתי ולא שוכחת את הקשיים שהיו לי, בעיקר כיוון שעובדים אצלי כל כך הרבה אנשים שחיים ממשכורת למשכורת. לא היו לנו שירותים בבית, כשהדחנו כלים במטבח הייתי צריכה בכל פעם לשפוך את הדלי בחוץ. זה לא שזה היה קשה, כולם חיו כך, זו הייתה מציאות חיים שונה מאוד מהחיים שלי כפי שהם כיום".
יותר גברים עושים מניקור
היום, יוליה מתגוררת עם בעלה הצבר ושני ילדיה בפרויקט המשתלה היוקרתי בצפון תל אביב, רחוק מהדירה שחלקה בראשית דרכה בישראל עם צעירות נוספות שעסקו בניקיון. מבעלה, היא מבקשת, לא להחנות את רכב השטח היוקרתי שקנה לאחרונה סמוך לאחת הנקודות שהיא מפעילה. היא עצמה נוהגת במכונית "סמארט" בת תשע. "כשאני מסתכלת היום על הילדה שלי, אני שואלת את עצמי איך מלמדים אותה ששום דבר בחיים איננו מובן מאיליו? איך מעבירים אליה את הדרייב?"
דרייב, הוא הדבר הראשון שמרגישים כאשר נתקלים בה. "כשיש לחץ בסניפים אני מתיישבת לעזור בעצמי. מעולם לא הבנתי את הטפשות של עסקים בתחום היופי שמנסים למכור ללקוח את ההמתנה הממושכת. ככל שמחכים לספר או לקוסמטיקאית יותר זמן ככה הם שווים יותר? מה פתאום! תנו לאנשים שירות מהיר, ועוד חודש הם יחזרו שוב.
מה השתנה בתחום המניקור-פדיקור מאז שנכנסת?
"בולטת עליה במספר הגברים. גם זוגות מגיעים יחד מה שלא היה בעבר. אנחנו מאפשרים הזמנה זוגית של מניקור ופדיקור כשבני הזוג יושבים אחד ליד השני על כורסאות מסז' עם כוס קפה. עד ספטמבר נציע גם שירות עד הבית,שירות לבתי חולים או למלוניות כמתנת פינוק ליולדות".
ולמה פתחת אקדמיה?
"כמי שמקיימת את ראיונות הקבלה לעבודה ברשת אני נתקלת כל הזמן באנשים שאין להם מושג איך להחזיק מכשירים. הקורסים הקיימים,לא מקצועיים מספיק בעיניי. כל הזמן רציתי לפתוח בית ספר לקוסמטיקה ,עכשיו זה הזמן. גם מניקור,פדיקור,טיפולי שעווה וגבות,בניית ציפורניים צריך ללמוד".
אבל המחירים יקרים. קורס מניקור פדיקור ב- 7,890 שקלים ל- 82 שעות?
"אכן, רוב הקורסים בשוק זולים משמעותית, אבל מה עוזר המחיר כשאנשים יוצאים ולא יודעים לעבוד? אני רוצה להוציא את המקצוע מעולם העוני. רוצה שיעבדו בו אנשים מקצועיים. בקורס הסרת השיער וקןרס עיצוב הגבות אמא שלי מלמדת טכניקה מיוחדת, דייקנית עם תוצאות עמידות יותר,שהביאה מאוזבקיסטן, הסרת שיער בסיוע סכין ייעודית. אנחנו מציעים השתלבות בעבודה ברשת והמסיימות גם מקבלות ערכות מכשירים. עובדה, דווקא קורס השיער והגבות הוא המבוקש יותר".
מה השגיאות הגדולות של לקוחות המניקור פדיקור?
לא מבררים איך נעשה חיטוי הכלים במקום המשרת אותם. כלים שאינם מחוטאים נכון, עלולים להעביר מחלות עור, צהבת ואיידס. גם הצנרת התמימה של כיורי הג'קוזי שבהם טובלים את הרגליים עלולה להפוך למרבץ חיידקים. כיוון שחיטוי צנרת דורש 20 דקות והשבתת כיור, החלטתי ללכת על כיורים נטולי צנרת. מגיעים אלינו
אנשים שביצעו המסת עור בפדיקור ביתי, ונפגעו. אנשים מסירים שיער מהפנים בעזרת פינצטה ולא יודעים שזה גורם לצמיחת קוצים. גם הסרת שיער הפנים בשעווה מסוכנת ,כי השעווה מסירה גם את שכבת ההגנה על העור והחשיפה לשמש בעקבות הטיפול גורמת לפיגמנטציה.
ושאלת השאלות: איך מאריכים את חיי הלק על הציפורניים?
"מספר שעות לאחר מריחת הלק, מורחים שכבה של מייבש לק (top coat). זה נוזל שנמכר בפארמים מתוצרת חברות שונות במחירים שנעים בין 25-130 שקל לבקבוקון. מומלץ להחזיק בבית ולמרוח כל יום".